Szanowni Państwo,

w ostatnim czasie zostało potwierdzonych 5 ognisk wysoce zjadliwej ptasiej grypy (HPAI) w Wielkopolsce, w powiecie ostrzeszowskim -1, tureckim – 3, konińskim – 1. W związku z bardzo niepokojącą sytuacją Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gostyniu przypomina zasady, których należy przestrzegać w celu ochrony gospodarstwa przed wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI).

Zasady ochrony drobiu przed chorobą.

ZALECENIA DLA DROBNOTOWAROWYCH HODOWCÓW DROBIU – CHÓW PRZYZAGRODOWY

– karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;

– przetrzymywanie drobiu na ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem uniemożliwienia kontaktów z dzikim ptactwem;

– odizolowanie od innego drobiu, kaczek i gęsi;

– przechowywanie paszy, w tym zielonki, w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;

– unikanie pojenia ptaków i czyszczenia kurników wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);

– zgłaszanie lekarzowi weterynarii, wójtowi, burmistrzowi, i innym organom władzy lokalnej zaobserwowanego spadku nieśności lub nagłych, zwiększonych padnięć drobiu;

– po każdym kontakcie z drobiem lub ptakami dzikimi umycie rąk wodą z mydłem;

– używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;

– osobom utrzymującym drób w chowie przyzagrodowym, aby nie były zatrudniane w przemysłowych fermach drobiu.

ZALECENIA DLA HODOWCÓW GOŁĘBI

– karmienie i pojenie gołębi w sposób wykluczający dostęp ptaków dzikich;

– przechowywanie paszy w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem.

ZALECENIA DLA PRZEMYSŁOWYCH PRODUCENTÓW DROBIU

– przetrzymywanie ptaków w odosobnieniu (obowiązkowo w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków) lub na wolnej, ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem ograniczenia kontaktu z dzikim ptactwem;

– karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;

– zielonki stosowane w karmieniu drobiu wodnego (kaczki i gęsi), szczególnie w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków, nie mogą pochodzić z terenów wysokiego ryzyka zanieczyszczenia ich wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków, z okolic zbiorników wodnych, bagien, i innych miejsc stanowiących ostoję ptaków dzikich;

– szczelne przykrycie pojemników z karmą i wodą do picia lub przetrzymywanie ich wewnątrz budynków, a także unikanie pojenia ptaków i czyszczenia pomieszczeń wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);

– ograniczenie przemieszczania się osób postronnych oraz zwierząt pomiędzy obiektami, w których przechowywana jest karma dla zwierząt a obiektami, w których bytuje drób;

– rozłożenie przed wejściami do budynków, gdzie utrzymywany jest drób mat nasączonych środkiem dezynfekcyjnym;

– wprowadzenie zakazu wjazdu pojazdów na teren fermy, poza działaniami koniecznymi np. dowóz paszy, odbiór drobiu do rzeźni lub przez zakład utylizacyjny;

– obowiązkową dezynfekcję pojazdów wjeżdżających;

– rozłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdem i wejściem na teren gospodarstwa;

– używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;

– wprowadzenie obowiązku przeprowadzania dokładnego mycia i dezynfekcji rąk przed wejściem do obiektów, w których utrzymuje się drób;

– brak kontaktu pracowników ferm drobiu z innym ptactwem np. kurami, gołębiami.

DODATKOWE ZALECENIA

– słomę, która będzie wykorzystywana w chowie ściółkowym należy zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa (przetrzymywać w zamkniętych pomieszczeniach, zadaszyć itp.);

– należy regularnie przeglądać wszelkie połączenia i rury (silosy paszowe) pod kątem obecności zanieczyszczeń np. odchodami dzikich ptaków;

– należy eliminować wszelkie możliwe do usunięcia nieszczelności budynków inwentarskich (umieścić siatki w oknach i otworach, zabezpieczyć kominy wentylacyjne);

– nie należy tworzyć sztucznych zbiorników wodnych na terenie gospodarstwa (np. oczka wodne), a istniejące należy zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa;

– nie należy dokarmiać dzikiego ptactwa na terenie gospodarstwa (usunąć karmniki);

– jeżeli na terenie gospodarstwa znajdują się drzewa owocowe należy jak najczęściej usuwać opadłe owoce.

Drogi zakażenia

Zakażenie następuje głównie drogą oddechową i pokarmową. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt z wędrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym, ich odchodami czy korzystanie ze wspólnych zbiorników wodnych. Rozprzestrzenienie wirusa może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, wodę, nawóz, ściółkę, sprzęt i środki transportu. Bardzo ważną rolę w rozprzestrzenianiu wirusa grypy ptaków odgrywa człowiek, który poprzez zanieczyszczone ubranie, obuwie, sprzęt i produkty może przyczynić się do rozprzestrzeniania choroby.

Zakażone ptaki wydalają wirus w dużych ilościach przede wszystkim z :

– kałem,

– wydzieliną z oczu,

– wydzieliną z dróg oddechowych,

– wydychanym powietrzem.

Objawy grypy ptaków

Posiadacz drobiu powinien zawiadomić powiatowego lekarza weterynarii albo najbliższy podmiot świadczący usługi z zakresu medycyny weterynaryjnej o wystąpieniu u drobiu następujących objawów klinicznych:

– zwiększona śmiertelność;

– znaczący spadek pobierania paszy i wody;

– objawy nerwowe takie jak: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów;

– duszność;

– sinica i wybroczyny;

– biegunka;

– nagły spadek nieśności.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gostyniu w związku z powyższym informuje o ukazaniu się Rozporządzenia Wojewody Wielkopolskiego z dnia 22 października 2025 r. zmieniającego rozporządzenie Wojewody Wielkopolskiego z dnia 5 czerwca 2025 r. w sprawie przeciwdziałania rozprzestrzenianiu się wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie województwa wielkopolskiego.

LINK DO ROZPORZĄDZENIA:

https://www.poznan.uw.gov.pl/rozporzadzenie-wojewody-wielkopolskiego-z-dnia-22-pazdziernika-2025-r-w-sprawie-przeciwdzialania

Rozporządzenie zostało przekazane do publikacji w Dzienniku Urzędowym

oraz na stronie www WUW:

Dziennik Urzędowy:

http://edziennik.poznan.uw.gov.pl/actbymonths

Strona www Urzędu:

https://www.poznan.uw.gov.pl/rozporzadzenia-wojewody

ROZPORZĄDZENIE WOJEWODY WIELKOPOLSKIEGO z dnia 22 października 2025r. zmieniające rozporządzenie Wojewody Wielkopolskiego z dnia 5 czerwca 2025 r. w sprawie przeciwdziałania rozprzestrzenianiu się wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie województwa wielkopolskiego

Na podstawie art. 46 ust. 3 pkt 1 i 4 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2023 r. poz. 1075), zarządza się, co następuje:

  • 1. W rozporządzeniu Wojewody Wielkopolskiego z dnia 5 czerwca 2025 r. w sprawie przeciwdziałania rozprzestrzenianiu się wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie województwa wielkopolskiego (Dz. Urz. Woj. Wielkopolskiego poz. 4832), wprowadza się

następujące zmiany:

1) § 1 otrzymuje brzmienie:

„§1. Jako obszary, które są szczególnie narażone na ryzyko wprowadzenia wirusów wysoce zjadliwej grypy ptaków do gospodarstwa (obszary wysokiego ryzyka), wyznacza się tereny powiatów:

1) chodzieskiego;

2) gnieźnieńskiego;

3) gostyńskiego;

4) grodziskiego;

5) jarocińskiego;

6) kaliskiego;

7) kępińskiego;

8) kolskiego;

9) konińskiego;

10) kościańskiego;

11) krotoszyńskiego;

12) leszczyńskiego;

13) międzychodzkiego;

14) nowotomyskiego;

15) ostrowskiego;

16) ostrzeszowskiego;

17) pilskiego;

18) pleszewskiego;

19) poznańskiego;

20) rawickiego;

21) słupeckiego;

22) średzkiego;

23) śremskiego;

24) tureckiego;

25) wolsztyńskiego;

26) Miasta Kalisz;

27) Miasta Konin;

28) Miasta Poznań.”;

2) § 2 otrzymuje brzmienie:

„§ 2. Na obszarach wysokiego ryzyka, o których mowa w § 1 stosuje się następujące wymogi:

1) w stosunku do ferm, na których wystąpiły ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków minimalna przerwa w produkcji wynosi 40 dni od daty zakończenia dezynfekcji ostatecznej. Dopuszczenie do produkcji może nastąpić po przeprowadzeniu kontroli (bioaskuracji) przez właściwego powiatowego lekarza weterynarii oraz weryfikacji badań czystościowych potwierdzających nieobecność wirusa HPAI. Do zasiedlenia należy użyć ptaków wskaźnikowych, które utrzymywane będą na fermie przez minimum 21 dni;

2) na obszarach objętych ograniczeniami w związku z występowaniem ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków przy załadunku drobiu, wprowadza się obowiązek organizacji indywidualnie wskazanych osób do wyłapywania ww. zwierząt oraz stworzenie przez zakłady harmonogramów i stref/obszarów działania/pracy tych grup – według zasady „cały kurnik pełny – cały kurnik pusty”;

3) pracownicy zakładów ferm nie mogą przemieszczać się do innych zakładów utrzymujących zwierzęta z gatunków wrażliwych. Fermy wprowadzają wykaz personelu ferm wraz z oświadczeniami personelu o braku kontaktu z drobiem i dzikim ptactwem wolnożyjącym poza miejscem pracy oraz posiadaniu wiedzy o zakazie kontaktu ze zwłokami drobiu i dzikiego ptactwa wolnożyjącego przez 72 godziny przed przystąpieniem do pracy;

4) nakazuje się każdorazową dezynfekcję pojazdów dostarczających pasze do gospodarstwa lub odbierających uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego z gospodarstwa;

5) zakazuje się organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów, gdzie jest gromadzony drób lub inne ptaki.”.

  • 2. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem podania do wiadomości publicznej w sposób zwyczajowo przyjęty na terenie miejscowości wchodzących w skład obszarów, o których mowa w § 1.
  • 3. Rozporządzenie podlega ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym Województwa

Wielkopolskiego.