27 kwietnia 2017 Imieniny obchodzą Anastazy, Andrzej, Bożebor, Kanizjusz, Martyn, Piotr, Teofil, Zyta

cukiernik 23

W sali Gminnego Centrum Kultury w Poniecu zorganizowano warsztaty dla dorosłych z cukierniczej umiejętności zdobienia wyrobów z wykorzystaniem różnych technik dekoracyjnych, a także sztuki sporządzania niebanalnych, nie tylko pysznych, ale również cieszących oko produktów. W dniach 30 marca i 1 kwietnia, wzięły w nich udział 32 osoby.

Zajęcia poprowadził mistrz cukierniczy p. Piotr Lisiak; właściciel od 1989r. zakładu ciastkarskiego w Poniecu, wraz z pracownikiem Markiem Przybyłkiem oraz synem Bartłomiejem Lisiakiem obecnie odbywającym staż w Akademii Czekolady Zelandia w Tarnowie Podgórnym.

W programie warsztatów znalazła się sztuka składania tortu śmietanowego o smaku owocowym, Beza Pavlova z kremem z serka mascarpone i śmietany, dekorowana owocami oraz tartaletki z ciasta kruchego wypełnione kremem cytrynowym /lemon curd/ i bezą opalaną.

Mistrz cukierniczego fachu przekazał uczestniczkom szkolenia wiele tajników swojej pracy, w tym przygotowywania kremów do tortu. Ciekawą technikę wykonania ostatniego deseru przedstawił Bartek Lisiak objaśniając sposób wykonania tego niezwykle eleganckiego deseru. Warto zaznaczyć, iż młody cukiernik ma na swoim koncie nie lada osiągnięcia; w 2016r., jako uczeń zwyciężył w etapie Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego i Piekarniczego we Wrześni. Dało mu to możliwość walki o tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”. W etapie finałowym we Wrocławiu zajął III miejsce.

Na uczestniczki zajęć czekała również mała atrakcja przygotowana przez pana P.Lisiaka w postaci konkursu na temat ciekawostek piekarniczych. Za prawidłowe odpowiedzi można było otrzymać upominki pomocne przy domowych wypiekach. Wyróżniona została również najlepsza dekoracja wykonana przez uczestniczki warsztatów.

Miła atmosfera podczas zajęć i duże zainteresowanie ze strony uczestniczek „słodkich warsztatów” zorganizowanych w przedświątecznych terminach wykazały, że ich kolejne edycje mogą zostać w przyszłości powtórzone.

ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW